Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiecie, że w staropolskiej kuchni serwowano na śniadania polewki piwne ? Smakosze tego trunku zapewne wiedzą o istnieniu takich polewek :) Ja odkryłam je dopiero zgłębiając wiedzę kulinarną naszych prapradziadków. Postanowiłam ugotować taką polewkę. W oryginalnych przepisach nie uwzględniono rodzaju używanego do gotowania piwa. Użyłam więc piwa jasnego pełnego. Dodałam też od siebie podsmażonej na oleju rzepakowym cebulki, którą okrasiłam danie i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podałam polewkę z czosnkową grzanką. Taka polewka znakomicie współgrałaby z grillowaną kiełbasą! Odkryłam nowy smak i polecam go wszystkim :)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 183
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 114
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 183
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 114
Składniki
Z chleba wyciąć skórki.
Miąższ zagotować z piwem z dodatkiem masła, soli i kminku.
Po krótkim gotowaniu przetrzeć wszystko przez sito, dodać cukru i rozcieńczyć wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju.
Faramuszke podawać w bulionówce, okraszoną cebulką, z dodatkiem czosnkowej grzanki.