Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz wigilijny przygotowujemy w/g bardzo starego przepisu mojej prababci, babci, a teraz mamy, dzień lub dwa, prędzej. Jest aromatyczny, rozgrzewający i pikantny, który pijemy do wigilijnych potraw. Można nim również zalewać uszka, pierożki lub jak kto lubi.
Tortilla z tuńczykiem na zimno. To fajny i szybki sposób na przygotowanie prz...
Odsłon: 64
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 82
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 48
Tortilla z tuńczykiem na zimno. To fajny i szybki sposób na przygotowanie prz...
Odsłon: 64
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 82
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 48
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy 5 litrów zimnej wody. Do wody dodajemy wszystkie składniki i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu, jak rosół, aby ciecz mrugała. Jak wszystkie warzywa są miękkie, wyciągamy je z wywaru i zalewamy zakwasem buraczanym, dosmaczamy majerankiem, czosnkiem roztartym z solą (lubimy aromat czosnku), octem lub sokiem z cytryny (jeżeli potrzeba), cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut i barszcz wigilijny jest gotowy.