Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz wigilijny przygotowujemy w/g bardzo starego przepisu mojej prababci, babci, a teraz mamy, dzień lub dwa, prędzej. Jest aromatyczny, rozgrzewający i pikantny, który pijemy do wigilijnych potraw. Można nim również zalewać uszka, pierożki lub jak kto lubi.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 409
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 409
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy 5 litrów zimnej wody. Do wody dodajemy wszystkie składniki i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu, jak rosół, aby ciecz mrugała. Jak wszystkie warzywa są miękkie, wyciągamy je z wywaru i zalewamy zakwasem buraczanym, dosmaczamy majerankiem, czosnkiem roztartym z solą (lubimy aromat czosnku), octem lub sokiem z cytryny (jeżeli potrzeba), cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut i barszcz wigilijny jest gotowy.