Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa z ćwiartkami ziemniaków.

Szczawiowa z ćwiartkami ziemniaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 90

Jak to dobrze mieć mamę która przygotuje szczaw w słoiki ze swego ogrodu i da córci aby dobrą zupkę dla rodziny ugotowała. Swojski szczaw to nie taki jak kupny że czuć w nim łyka takie jakby nitki. Swojski jest świetny świeży i bez chemii. Mama wie co ja lubię, a szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotowałam już nawet szczawiową z ryżem i ziemniakami jak również z kaszą i ziemniakami wszystkie super mi smakują.

Składniki

  • 200 g tłuszczyku (u mnie z gęsi),
  • 1 marchew 100 g,
  • 3 korzenie pietruszki 200 g,
  • kawałek pora,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 słoik swojego szczawiu 400 g,
  • 4-5 czubatych łyżek śmietany 18 %,
  • 1,5 płaskiej łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą np. Vegeta.
  • dodatkowo :
  • jajka ugotowane na twardo.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szczawiowa z ćwiartkami ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolny tłuszczyk (ja nie lubię szczawiowej z mięsem dlatego dodaję tłuszczyk lub ze 3 - 4 łyżki oleju), dodać korzenie pietruszki, marchew pokrojoną dowolnie oraz pokrojony liść pora. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie i liść laurowy oraz z pół łyżeczki przyprawy z solą i gotować do miękkości ziemniaków.

  2. Gdy już ziemniaki są miękkie przygotować szczaw, dodać cały do gotującego się wywaru z ziemniakami i chwilkę pogotować na wolnym ogniu.

  3. W czasie gdy wywar się gotuje już ze szczawiem, w słoiku od szczawiu rozrobić śmietanę z cukrem i wywarem od zupy. Zalać zupę doprawić według swego smaku przyprawą z solą i lekko zagotować, zdjąć z ognia.

  4. Ugotowaną zupę podałam z ugotowanym na twardo swojskim jajkiem. Wyszła bardzo smaczna i orzeźwiająca lekko słodko - kwaśna właśnie taka jaką lubimy. Jest bardzo smaczna na gorąco jak i wtedy gdy jest chłodna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń