Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak to dobrze mieć mamę która przygotuje szczaw w słoiki ze swego ogrodu i da córci aby dobrą zupkę dla rodziny ugotowała. Swojski szczaw to nie taki jak kupny że czuć w nim łyka takie jakby nitki. Swojski jest świetny świeży i bez chemii. Mama wie co ja lubię, a szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotowałam już nawet szczawiową z ryżem i ziemniakami jak również z kaszą i ziemniakami wszystkie super mi smakują.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30072
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9666
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4149
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 860
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30072
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9666
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4149
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 860
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolny tłuszczyk (ja nie lubię szczawiowej z mięsem dlatego dodaję tłuszczyk lub ze 3 - 4 łyżki oleju), dodać korzenie pietruszki, marchew pokrojoną dowolnie oraz pokrojony liść pora. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie i liść laurowy oraz z pół łyżeczki przyprawy z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy już ziemniaki są miękkie przygotować szczaw, dodać cały do gotującego się wywaru z ziemniakami i chwilkę pogotować na wolnym ogniu.
W czasie gdy wywar się gotuje już ze szczawiem, w słoiku od szczawiu rozrobić śmietanę z cukrem i wywarem od zupy. Zalać zupę doprawić według swego smaku przyprawą z solą i lekko zagotować, zdjąć z ognia.
Ugotowaną zupę podałam z ugotowanym na twardo swojskim jajkiem. Wyszła bardzo smaczna i orzeźwiająca lekko słodko - kwaśna właśnie taka jaką lubimy. Jest bardzo smaczna na gorąco jak i wtedy gdy jest chłodna.