Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak to dobrze mieć mamę która przygotuje szczaw w słoiki ze swego ogrodu i da córci aby dobrą zupkę dla rodziny ugotowała. Swojski szczaw to nie taki jak kupny że czuć w nim łyka takie jakby nitki. Swojski jest świetny świeży i bez chemii. Mama wie co ja lubię, a szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotowałam już nawet szczawiową z ryżem i ziemniakami jak również z kaszą i ziemniakami wszystkie super mi smakują.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100581
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5820
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100581
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5820
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolny tłuszczyk (ja nie lubię szczawiowej z mięsem dlatego dodaję tłuszczyk lub ze 3 - 4 łyżki oleju), dodać korzenie pietruszki, marchew pokrojoną dowolnie oraz pokrojony liść pora. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie i liść laurowy oraz z pół łyżeczki przyprawy z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy już ziemniaki są miękkie przygotować szczaw, dodać cały do gotującego się wywaru z ziemniakami i chwilkę pogotować na wolnym ogniu.
W czasie gdy wywar się gotuje już ze szczawiem, w słoiku od szczawiu rozrobić śmietanę z cukrem i wywarem od zupy. Zalać zupę doprawić według swego smaku przyprawą z solą i lekko zagotować, zdjąć z ognia.
Ugotowaną zupę podałam z ugotowanym na twardo swojskim jajkiem. Wyszła bardzo smaczna i orzeźwiająca lekko słodko - kwaśna właśnie taka jaką lubimy. Jest bardzo smaczna na gorąco jak i wtedy gdy jest chłodna.