Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za co najbardziej kochamy zupy? Za to, że wystarczy obrać i pokroić warzywa, dorzucić kilka dodatków i za pół godziny można cieszyć się pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. Do przygotowania szybkiej zupy na obiad możesz użyć kaszy jęczmiennej, ale też gryczanej lub bulgur. Bardziej esencjonalny smak osiągniesz, dzięki dolaniu domowego bulionu, ale zupa na wodzie, z dodatkiem suszonych ziół także wyjdzie aromatyczna. Dodatek goździków nada jej niepowtarzalnego smaku, do którego będziecie chcieli wracać.
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 16
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 761
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 938
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 16
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 761
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 938
Składniki
Mięso umyj i włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj jeszcze 20 minut (w międzyczasie zbierając pianę).
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż pokrojony kawałek pora i cebulę nadzianą goździkami. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie ładnie pachnieć.
Gdy bulion się zagotuje, dodaj do zupy zawartość patelni oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kolejne 10 minut. Na koniec wsyp przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Po raz kolejny zagotuj zupę, zmniejsz ogień i nadal gotuj, aż kasza będzie miękka. Następnie dorzuć suszone zioła i gotuj kolejne 5 minut. Szybka zupa jest gotowa.
Zupę podawaj gorącą, od razu po ugotowaniu i posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.