Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O intensywności rosołu decyduje ilość i jakość użytych składników, a także długość gotowania. Im więcej mięsa i warzyw oraz dłuższy czas „pyrkania” na ogniu, tym zupa będzie lepsza i bardziej wyrazista. Dlatego też tęgi rosół z mieszanych mięs jest gotowany na kurczaku, indyku, wołowinie i kaczce. Co więcej, możesz dodać inne rodzaje mięsa, które akurat masz pod ręką. Im jest ich więcej, tym lepiej! Taki tęgi rosół sam w sobie może stanowić pożywne danie obiadowe. To także idealny sposób na szybsze zwalczenie infekcji. Tę zupę można nazwać naturalnym antybiotykiem.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 45
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10328
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 988
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 45
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10328
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 988
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę do 1/3 wysokości. Zagotuj. Mięso włóż do gotującej się wody i zostaw na ok. 15 minut. Zbierz szumowiny, które mogą się pojawić.
Cebule w łupinach opal nad palnikiem. Z lubczyku odłóż 2 gałązki do dekoracji. Następnie dodaj wszystkie warzywa i przyprawy – z wyłączeniem soli. Gotuj przez minimum 5-6 godzin, a najlepiej przez całą noc, na bardzo małym ogniu. Tęgi rosół z mieszanych mięs powinien jedynie delikatnie pyrkać.
Na sam koniec gotowania dosól zupę do smaku. Kiedy kolor rosołu będzie bardzo intensywny, odcedź go przez sitko. Podawaj z ugotowaną marchewką, korzeniem pietruszki i kawałkiem mięsa bez kości. Możesz też ugotować makaron jajeczny. Podawać zupę udekorowaną listkami lubczyku.