Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima niestety nie chcę odpuścić, dlatego na rozgrzanie proponuję bardzo pożywną tradycyjną grochówkę. Mój Mąż zajadał się nią z wielkiemu smakiem i ciągle powtarzał że smakuje tak jak z wielkiego kotła na festynach :) a co najlepsze smakowała też mojemu Synowi, więc chyba nie ma już lepszej reklamy :) Przekonajcie się sami :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Groch zalać zimną wodą, przykryć i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego namoczony groch przecedzić i przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą tak, aby woda sięgała nad groch. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu gdy groch będzie miękki i się rozpadnie.
W międzyczasie przygotować wywar. Żeberka wypłukać, w razie potrzeby wyciąć tłuste kawałki i zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżkę soli, liście pora i podsmażoną na palniku 1 cebulę. Gotować pod przykryciem ok. godziny, do miękkości mięsa. Następnie zebrać szumowiny, wyjąć żeberka, pozostałości cebuli, pora i przypraw. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać umyć i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do wywaru i gotować do miękkości.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć najpierw boczek, a następnie dodać kiełbasę i posiekaną cebulę. Tak podsmażone mięso dodać do wywaru i nadal gotować.
Na sam koniec do wywaru dodać ugotowany groch, przeciśniety przez praskę czosnek, majeranek i doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze przez ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.
Grochówkę podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego