Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna zupa szczawiowa to dla wielu osób miłe wspomnienie z dzieciństwa, choć są i tacy, którzy wzdragają się na myśl o niej. To niegdyś bardzo popularne danie, dziś odeszło nieco w zapomnienie, ale – nawet mimo kiepskich wspomnień – warto do niego wrócić, by odkryć je na nowo. Zielone warzywa liściaste, często trudne do zaakceptowania dla dzieci, zwykle okazują się niesamowicie smaczne, gdy sięgamy po nie w dorosłym życiu.
Przygotuj wywar mięsny. Do garnka włóż pokrojone żeberka i szyję indyczą. Dodaj około 1 łyżeczkę soli. Zagotuj i usuń szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Odcedź tak, by w garnku pozostał sam wywar. Opcjonalnie możesz przygotować go z wykorzystaniem 2 kostek bulionowych.
Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do gorącego wywaru mięsnego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ugotuj warzywa do miękkości. Odcedź wywar. Włóż do niego z powrotem ziemniaki. Reszta warzyw nie będzie Ci potrzebna.
Szczaw umyj, odetnij łodygi i drobno posiekaj liście (możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodaj do zupy i gotuj przez kilka minut.
W osobnym naczyniu rozrób mąkę ze śmietaną. Dodaj kilka łyżek gorącego wywaru i wymieszaj. Wlej do garnka i zamieszaj zupę. Gotuj jeszcze przez kilka minut na niskiej mocy palnika. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę szczawiową z przekrojonymi na pół jajkami (po jednym na porcję).
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 43
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 217
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 102
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1103
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 43
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 217
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 102
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1103
Składniki
Przygotuj wywar mięsny. Do garnka włóż pokrojone żeberka i szyję indyczą. Dodaj około 1 łyżeczkę soli. Zagotuj i usuń szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Odcedź tak, by w garnku pozostał sam wywar. Opcjonalnie możesz przygotować go z wykorzystaniem 2 kostek bulionowych.
Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do gorącego wywaru mięsnego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ugotuj warzywa do miękkości. Odcedź wywar. Włóż do niego z powrotem ziemniaki. Reszta warzyw nie będzie Ci potrzebna.
Szczaw umyj, odetnij łodygi i drobno posiekaj liście (możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodaj do zupy i gotuj przez kilka minut.
W osobnym naczyniu rozrób mąkę ze śmietaną. Dodaj kilka łyżek gorącego wywaru i wymieszaj. Wlej do garnka i zamieszaj zupę. Gotuj jeszcze przez kilka minut na niskiej mocy palnika. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę szczawiową z przekrojonymi na pół jajkami (po jednym na porcję).
Przepisy Zupy
Zupy
Pomidorowa Magdy Gessler
Zupy
Szybka pomidorowa na rosole
Zupy
Zupa szpinakowa zabielana
Zupy
Zupa grochowa
Pomidorowa Magdy Gessler
Jak zrobić esencjonalną, kwaśną a jednocześnie jedwabistą i mocno pomidorową...
Odsłon: 669
Szybka pomidorowa na rosole
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 188