Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tyrolski krupnik podbił moje serce. Gęsta zupa na wędzonce, z pęczakiem i warzywami. W oryginalnym przepisie dodaje się surową wędzoną szynkę tyrolską, moja zupa jest z boczkiem.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 810
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 810
Składniki
Boczek pokroić w paski (3-4 plastry odłożyć), przełożyć do sporego garnka i smażyć do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Jeżeli boczek jest chudy, wlać do garnka łyżkę oleju.
Białą część pora (zieloną zachować na później) i łodygi selera drobno posiekać, wrzucić do garnka. Podsmażać razem z boczkiem przez kilka minut. Następnie dodać kaszę, wlać około 2 litry wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na średnim ogniu do miękkości pęczaku.
W międzyczasie marchew pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnka, gotować kolejne 15 minut.
Zieloną część pora drobno posiekać i dodać do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Odłożone wcześniej plastry boczku usmażyć na patelni bez tłuszczu, aż będzie rumiany i chrupiący.
Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki i chipsem z boczku.