Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to tradycyjna polska potrawa wigilijna, w wielu regionach Polski podawana jako pierwsza na świątecznym stole. Uszka nadziewane grzybami pływające w postnym barszczu muszą zagościć również u nas. Jest przy nich sporo pracy, szczególnie jeśli chcemy przygotować malutkie uszka. Można iść na łatwiznę i zrobić je większe, wtedy szybciej ubywa i farszu i ciasta ;). Wywar grzybowy, pozostały po gotowaniu grzybów, można wykorzystać do barszczu, żuru, zupy grzybowej. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu to można go zamrozić.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 256
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 191
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2686
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 256
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 191
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2686
Składniki
Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pozostawić na co najmniej parę godzin, a najlepiej na noc.
Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 - 40 minut). Odcedzić przez sitko.
Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli (nie powinna się zarumienić). Dodać grzyby i podsmażyć ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zagęścić bułką tartą. Pozostawić do ostygnięcia. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku).
Grzyby polecam przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na sicie o średnich oczkach lub użyć blendera jak w moim przypadku ale uważać, żeby nie zrobić papki. (Ewentualnie można również grzyby bardzo drobno posiekać).
Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste; potrzeba ok. 150ml) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka (np. foremką lub literatką, o średnicy ok. 5 cm. Na środku nałożyć niewielką ilość farszu, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Następnie zlepić oba końce pieroga. (W środku powinna powstać dziurka. Jeśli pieróg nie jest za malutki można opleść go wokół palca wskazującego, skleić brzegi i dopiero wtedy wyciągnąć palec). Gotowe uszka układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. Uszka można zamrozić lub od razu ugotować i podawać z barszczem. Mrozić można surowe uszka, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Można uszka również ugotować i zamrozić w ten sam sposób co surowe. (Jak kto lubi). Jeśli ugotowane uszka mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby się nie posklejały po przełożeniu do miski lub innego naczynia.