Wegetariański kapuśniak ucieszy wszystkich, którzy mają ochotę na tradycyjną zupę o głębokim smaku, lecz bez dodatku mięsa. Bogaty w warzywa - surową i kiszoną kapustę, marchewkę, ziemniaki i cebulę zyskuje dzięki dodaniu kminku, czosnku oraz koncentratu pomidorowego. Dla uzyskania mocniejszego aromatu przygotuj go na bulionie warzywnym. Wegetariański kapuśniak jest idealny na każdą porę roku, a będzie jeszcze smaczniejszy następnego dnia po ugotowaniu.
Wegetariański kapuśniak
Składniki
- 250 g surowej kapusty białej
- 250 g kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 cebulka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
- sól i czarny pieprz do smaku
- gęsta, kwaśna śmietana do podania
Składniki
- 250 g surowej kapusty białej
- 250 g kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 cebulka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
- sól i czarny pieprz do smaku
- gęsta, kwaśna śmietana do podania

Etapy przygotowania
Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Z surowej kapusty usuń zewnętrzne liście, wytnij twarde części i drobno poszatkuj (możesz użyć szatkownicy). Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć liść laurowy, kminek i ziele angielskie, aby przyprawy nabrały większego aromatu. Następnie dodaj cebulkę, rozgnieciony czosnek oraz marchewkę. Przesmażaj warzywa przez ok. 5 minut (mieszając od czasu do czasu), po czym dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po chwili dorzuć pokrojone ziemniaki, wymieszaj i trzymaj na ogniu 3-4 minuty.
Do garnka wlej ok. 2 l bulionu lub wody, przykryj pokrywkę i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj obydwie kapusty, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem i gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, czarnym pieprzem lub sokiem z kiszonej kapusty.
Gorący wegetariański kapuśniak podawaj od razu, dekorując kleksem gęstej śmietany i świeżym koperkiem. Resztę zupy przechowuj w lodówce i podgrzej tylko tyle, ile potrzeba, by wielokrotne podgrzewanie wywaru nie spowodowało rozgotowania warzyw.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4377

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1101

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 620
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4377

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1101

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 620



Składniki
- 250 g surowej kapusty białej
- 250 g kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 cebulka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
- sól i czarny pieprz do smaku
- gęsta, kwaśna śmietana do podania
Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Z surowej kapusty usuń zewnętrzne liście, wytnij twarde części i drobno poszatkuj (możesz użyć szatkownicy). Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć liść laurowy, kminek i ziele angielskie, aby przyprawy nabrały większego aromatu. Następnie dodaj cebulkę, rozgnieciony czosnek oraz marchewkę. Przesmażaj warzywa przez ok. 5 minut (mieszając od czasu do czasu), po czym dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po chwili dorzuć pokrojone ziemniaki, wymieszaj i trzymaj na ogniu 3-4 minuty.
Do garnka wlej ok. 2 l bulionu lub wody, przykryj pokrywkę i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj obydwie kapusty, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem i gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, czarnym pieprzem lub sokiem z kiszonej kapusty.
Gorący wegetariański kapuśniak podawaj od razu, dekorując kleksem gęstej śmietany i świeżym koperkiem. Resztę zupy przechowuj w lodówce i podgrzej tylko tyle, ile potrzeba, by wielokrotne podgrzewanie wywaru nie spowodowało rozgotowania warzyw.