Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariański kapuśniak ucieszy wszystkich, którzy mają ochotę na tradycyjną zupę o głębokim smaku, lecz bez dodatku mięsa. Bogaty w warzywa - surową i kiszoną kapustę, marchewkę, ziemniaki i cebulę zyskuje dzięki dodaniu kminku, czosnku oraz koncentratu pomidorowego. Dla uzyskania mocniejszego aromatu przygotuj go na bulionie warzywnym. Wegetariański kapuśniak jest idealny na każdą porę roku, a będzie jeszcze smaczniejszy następnego dnia po ugotowaniu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Składniki
Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Z surowej kapusty usuń zewnętrzne liście, wytnij twarde części i drobno poszatkuj (możesz użyć szatkownicy). Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć liść laurowy, kminek i ziele angielskie, aby przyprawy nabrały większego aromatu. Następnie dodaj cebulkę, rozgnieciony czosnek oraz marchewkę. Przesmażaj warzywa przez ok. 5 minut (mieszając od czasu do czasu), po czym dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po chwili dorzuć pokrojone ziemniaki, wymieszaj i trzymaj na ogniu 3-4 minuty.
Do garnka wlej ok. 2 l bulionu lub wody, przykryj pokrywkę i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj obydwie kapusty, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem i gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, czarnym pieprzem lub sokiem z kiszonej kapusty.
Gorący wegetariański kapuśniak podawaj od razu, dekorując kleksem gęstej śmietany i świeżym koperkiem. Resztę zupy przechowuj w lodówce i podgrzej tylko tyle, ile potrzeba, by wielokrotne podgrzewanie wywaru nie spowodowało rozgotowania warzyw.