Do góry

Zupy Przepis na:

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 14211

Węgierska zupa gulaszowa to ostra i rozgrzewająca zupka, pyszna i bardzo sycąca. Robiona na mięsku wołowym, dzięki temu, że najpierw mięso obsmażane, a potem gotowane razem ze wszystkimi składnikami mięso wołowe jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • rosół z kury (ok. 4-5 litrów)
  • 500 g mięsa wołowego ( u mnie udziec wołowy)
  • 2 małe marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • passata pomidorowa bądź przecier pomidorowy
  • 6 ząbków czosnku
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa w płynie Maggi, papryka słodka i ostra w proszku, liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskie
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy rosół według uznania. Mięso wołowe myjemy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na smalcu, po chwili dodając mięso.

  2. Smażymy i dusimy wszystkie te składniki na patelni przez ok. 10-15 minut (mięso musi być „szare”).
    Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę kminku, paprykę ostrą i słodką i czosnek posiekany wcześniej. Wlewamy następnie ok. 1/4 słoiczka passaty pomidorowej (u mnie słoik ma 700g). Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Jeszcze przez parę minut wszystko razem mieszamy i dusimy. Z gotującego się rosołu wyciągamy wszystkie warzywa, oprócz marchewki i pietruszki. Wszystko to co mieliśmy na patelni przelewamy do gotującego się rosołu. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i Maggą. Zupę gotujemy przez minimum 1 godzinę, aż mięso będzie mięciutkie. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i gotujemy je do miękkości. Gdy w zupie mięso będzie już miękkie dorzucamy ugotowane ziemniaki, mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.

  3. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki na gorąco, by nas rozgrzała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń