Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc bez takiego żurku to nie Wielkanoc :)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 74
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 74
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy kości wędzone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i grzybki suszone. Zalewny zimną wodą, solimy i gotujemy wywar. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, opiekamy na gazie i wrzucamy do wywaru.
Kiedy wywar będzie już gotowy wybieramy łyżką cedzakową warzywa i cała resztę. Dolewamy zakwas i jeszcze raz zagotowujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę a chrzan trzemy na drobnej tarce i dodajemy do wywaru razem z majerankiem. Gotujemy razem przez chwilę po czym odcedzamy na gęstym sitku.
Dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku, a po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy według uznania - można z ziemniakami, grzankami albo jak u mnie z jajkiem.