Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc bez takiego żurku to nie Wielkanoc :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 730
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 730
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy kości wędzone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i grzybki suszone. Zalewny zimną wodą, solimy i gotujemy wywar. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, opiekamy na gazie i wrzucamy do wywaru.
Kiedy wywar będzie już gotowy wybieramy łyżką cedzakową warzywa i cała resztę. Dolewamy zakwas i jeszcze raz zagotowujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę a chrzan trzemy na drobnej tarce i dodajemy do wywaru razem z majerankiem. Gotujemy razem przez chwilę po czym odcedzamy na gęstym sitku.
Dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku, a po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy według uznania - można z ziemniakami, grzankami albo jak u mnie z jajkiem.