Do góry

Zupy Przepis na:

Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 5006

Dodano:

Odsłon: 14324

Wielkanoc bez takiego żurku to nie Wielkanoc :)

Składniki

  • kości wędzone, 2-3 kawałki
  • marchewka, 2 szt.
  • pietruszka, 2 szt.
  • seler, 1 mały, albo pół
  • por, nieduży
  • liście laurowe, 5-6 sztuk
  • ziele angielskie, 10-15 sztuk
  • pieprz ziarnisty, garść
  • grzyby suszone, 1 szklanka
  • zakwas do żurku (najlepiej domowy), 0,5 litra
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • sól, pieprz, maggi, majeranek, przyprawa do żurku, do smaku
  • śmietana 30 %, pół szklanki
  • korzeń chrzanu, taki około 10 cm.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wielkanocny żurek

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy kości wędzone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i grzybki suszone. Zalewny zimną wodą, solimy i gotujemy wywar. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, opiekamy na gazie i wrzucamy do wywaru.

  2. Kiedy wywar będzie już gotowy wybieramy łyżką cedzakową warzywa i cała resztę. Dolewamy zakwas i jeszcze raz zagotowujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę a chrzan trzemy na drobnej tarce i dodajemy do wywaru razem z majerankiem. Gotujemy razem przez chwilę po czym odcedzamy na gęstym sitku.

  3. Dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku, a po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy według uznania - można z ziemniakami, grzankami albo jak u mnie z jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń