Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc bez takiego żurku to nie Wielkanoc :)
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2898
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 15
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 143
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2898
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 15
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 143
Składniki
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy kości wędzone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i grzybki suszone. Zalewny zimną wodą, solimy i gotujemy wywar. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, opiekamy na gazie i wrzucamy do wywaru.
Kiedy wywar będzie już gotowy wybieramy łyżką cedzakową warzywa i cała resztę. Dolewamy zakwas i jeszcze raz zagotowujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę a chrzan trzemy na drobnej tarce i dodajemy do wywaru razem z majerankiem. Gotujemy razem przez chwilę po czym odcedzamy na gęstym sitku.
Dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku, a po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy według uznania - można z ziemniakami, grzankami albo jak u mnie z jajkiem.