Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami

Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 722

Dodano:

Odsłon: 152

Zupa krem z buraka to fajna propozycja na świąteczny stół . Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Składniki

  • 6 średnich buraków,
  • 1-2 ziemniaki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 selera,
  • cebula,
  • 1/2 pora,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 liścia laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ocetu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • Bułka lub chleb,
  • wędzona papryka,
  • olej.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy i obieramy.
    Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę.

    Do garnka wlewamy wodę około 2-3 litry, wrzucamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i gotujemy do miękkości na małym ogniu.
    Na koniec dodajemy przyprawy i zioła i jeszcze chwilę gotujemy.
    Wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, miksujemy zupę na gładki krem.
    Bułkę lub chleb kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy papryką i polewamy olejem.
    Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy na złoty kolor.
    Grzanki podajemy z kremem buraczkowym.
    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń