Do góry

Zupy Przepis na:

wypasiony żurek

wypasiony żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 223

Dodano:

Odsłon: 446

cały obiad na jednym talerzu

Składniki

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 ziemniaków
  • mięso mielone 400 dag
  • włoszczyzna
  • gotowy zakwas żurku
  • bułka tarta
  • jajko
  • łyżeczka majeranku i lubczyku
  • sól,pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do niego 1 jajko oraz odrobinę bułki tartej Mięso wyrabiamy i formujemy z niego małe pulpeciki.Włoszczyznę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy włoszczyznę i do czystego już wywaru wkładamy pulpecik i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po wypłynięciu pulpecików na wierzch dodajemy zakwas z żurku. Przyprawiamy go solą, pieprzem i majerankiem,lubczykiem do smaku.

  2. na talerz dokładamy pokrojone w ćwiartki jajko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń