Do góry

Zupy Przepis na:

Zabielany barszcz z ziemniakami

Zabielany barszcz z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 15361

Dodano:

Odsłon: 1648

Ulubiona zupa męża

Składniki

  • na dwie porcję:
  • czerwony barszcz 0,75 l plus śmietana 18% 2 łyżki
  • Ziemniaki 4 szt
  • wersja od podstaw:
  • Buraki 2 szt
  • baza bulionu- np. żeberka 0,4 kg, bulion 2 szkl
  • marchew mała, cebula, mała, pietruszka mała por i seler kawałek, czosnek
  • ziele i liść laurowy i ziele angielskie po 1 szt
  • Majeranek, lubczyk
  • zakwas buraczany 1 szkl
  • sól i pieprz
  • Ziemniaki 4 szt
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zabielany barszcz z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Miałam gotowy barszcz na bazie grzybowo winnej:
    https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-postny-barszcz-szymanderskiej,168875,fafiatko.html

    I dodałam o niego śmietanę i ugotowane ziemniaki.

    Jeśli gotujemy barszcz od początku, to do garnka bazą bulionu trzeba dodać pokrojone warzywa bez ziemniaków i czosnku, i przyprawy bez majeranku.
    Po godzinie, gdy warzywa będą miękkie, barszcz trzeba przecedzić, dodać zakwas, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sporą ilość majeranku i zahartowaną śmietanę. Potrzymałam bez gotowania parę minut.
    W między czasie osobno ugotowałam pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
    Można jeść.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń