Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 234

Przepis zaczerpnięty z Książku Umiem gotować z roku 1864

Składniki

  • 10 mniejszych buraków
  • Czosnek
  • 2-3 kromki żytniego chleba
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zakwas na barszcz

Przygotowanie

  1. Buraki obrać, opłukać. Pokrajać na mniejsze kawałki. Przełożyć do glinianego naczynia i zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek podzielony na ząbki. Na wierzch dodać kawałek żytniego chleba. Odstawić w ciepłe miejsce. Po czterech dniach zakwas powinien być dobry do użycia. Przecedzić, czysty barszcz zlać do butelek i zawiązać pergaminem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń