Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku po raz pierwszy będziemy jedli Wigilie w naszym domu, więc przede mną prawdziwe wyzwanie i przygotowanie wigilijnych potraw. Jedną z nich będzie oczywiście barszcz. Będę go pierwszy raz robić, więc przewertowałam internet i znalazłam, że najlepszy jest ten przygotowany na zakwasie. Dlatego na moim blacie kuchennym stoi już słoik, w którym będzie się taki zakwas "robił". Mam nadzieje, że do Wigilii będzie w sam raz. Może Wy też zdążycie :)
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17596
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1744
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15202
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4399
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8962
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17596
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1744
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15202
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4399
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8962
Składniki
Zagotować wodę z solą, zostawić do ostudzenia. Buraki dokładnie wyszorować, a następnie pokroić w cienkie plastry. Duży słoik dokładnie umyć. Na dno włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Następnie ciasno układać plastry buraczków, mniej więcej w połowie dodać 1/2 główki czosnku przekrojonej na pół oraz przyprawy, następnie pozostałe buraczki. Między plasterkami dokładamy pozostałe ząbki czosnku. Tak przygotowane warzywa zalewamy zimną wodą z solą. Zostawiamy w ciepłym, w miarę ciemnym miejscu.
Zakwas dobry jest po ok. 10-14 dni, ale warto samemu ocenić. Po tym czasie odcedzić i przelać do butelki, trzymać w lodówce.
Smacznego :)