Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na wigilijny barszcz

Zakwas na wigilijny barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4801

Dodano:

Odsłon: 7168

W tym roku po raz pierwszy będziemy jedli Wigilie w naszym domu, więc przede mną prawdziwe wyzwanie i przygotowanie wigilijnych potraw. Jedną z nich będzie oczywiście barszcz. Będę go pierwszy raz robić, więc przewertowałam internet i znalazłam, że najlepszy jest ten przygotowany na zakwasie. Dlatego na moim blacie kuchennym stoi już słoik, w którym będzie się taki zakwas "robił". Mam nadzieje, że do Wigilii będzie w sam raz. Może Wy też zdążycie :)

Składniki

  • Buraki ok 1 kg.
  • Czosnek 1/2 główki przekrojonej na pół + 3-4 ząbki
  • Liście laurowe 10 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie 12 szt.
  • Cebulka biała 1/2 szt.
  • Woda przegotowana ok. 1 - 1 1/5 l. (w zależności od wielkości słoja)
  • Sól 3 łyżeczki
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na wigilijny barszcz

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z solą, zostawić do ostudzenia.
    Buraki dokładnie wyszorować, a następnie pokroić w cienkie plastry.

    Duży słoik dokładnie umyć. Na dno włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Następnie ciasno układać plastry buraczków, mniej więcej w połowie dodać 1/2 główki czosnku przekrojonej na pół oraz przyprawy, następnie pozostałe buraczki. Między plasterkami dokładamy pozostałe ząbki czosnku. Tak przygotowane warzywa zalewamy zimną wodą z solą. Zostawiamy w ciepłym, w miarę ciemnym miejscu.





  2. Zakwas dobry jest po ok. 10-14 dni, ale warto samemu ocenić. Po tym czasie odcedzić i przelać do butelki, trzymać w lodówce.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń