Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 618

Dodano:

Odsłon: 4154

Z racji moich ostatnich problemów zdrowotnych, musiałam przekonać się do zakwasu z buraków, jak i do soku z tego warzywa. Po kilku razach stwierdzam bez ogródek, iż nawet zaczęło mi to trochę smakować ;)

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 2 marchewk
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki, marchewki, pietruszki i seler obrać, pokroić w plasterki. Dodać przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę. Całość zalać wrzącą wodą i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Pozostawić na noc. Następnego dnia krótko zagotować i odcedzić. Można ponownie zalać wodą i zagotować. Jeżeli barszczu jest za mało - można dodać rosołu. Gotowy barszcz przyprawić do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń