Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez barszczu nie ma Wigilii, ale bez zakwasu z buraków nie ma barszczu. Więc śmiało można powiedzieć że to jeden z ważniejszych, świątecznych przepisów. Oto prosty przepis na zakwas z Buraków na Barszcz czerwony
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 791
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425150
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10729
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 791
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425150
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10729
Składniki
Całość przedstawiam na Filmie poniżej :) Przepis na zakwas z Buraków na Barszcz ale i też do Picia: - 1 kg buraków - 8 ząbków czosnku - 1 litr przegotowanej, letniej wody - 3 liście laurowe - 10 ziaren pieprzu - 8 ziaren ziela angielskiego - 1 kromka chleba razowego - 1 łyżeczka soli Buraki obieramy i kroimy w grubsze plastry, czosnek rozgniatamy i układamy wszystkie składniki na przemian w słoiku wcześniej wyparzonym. Przepis zawiera kromkę chleba razowego co ma przyspieszyć fermentację, dzięki temu już po tygodniu powinien być idealny do spożycia. Jeżeli jednak mamy więcej czasu możemy zrobić to bez chleba, co przedłuży czas oczekiwania do 2 tygodni.:) Po dodaniu wszystkich składników do słoik zalewamy wszystko przegotowaną, ciepłą wodą. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około tydzień. (bez kromki chleba 2 tyg.) Po tym czasie otwieramy słoik i ściągamy piankę która się tam odłoży. Możemy dodać do Barszczu, bądź pić :) Smacznego;)