Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podejrzewam, że wszyscy, a na pewno 80% populacji naszej polskiej, zna fragment z filmu "Jak rozpętałem II wojnę światową", kiedy Franek Dolas został kucharzem i obiecywałam legionistom... zalewajkę ... Z definicji wg. Wikipedii - bo ma zalewajka takową - " to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Wywodzi się z centralnej Polski, a pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Oczywiście z czasem rozprzestrzeniła się na całą Polske i powstały jej regionalne i rodzinne wersje."
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8129
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8129
Składniki
Ziemniaki ( jakieś 3 szt na osobę) obieram, kroję w kostkę, zalewam wodą tak żeby były przykryte ok.3 cm. Wrzucam do tego liść laurowy i ziele angielskie, grzyby, sól do smaku - gotuję do miękkości. Następnie dodaję żur wg. uznania - trzeba próbować. Wrzucam rozgnieciony ręką czosnek (1-2 ząbki), odrobinę majeranku. To gotuje jeszcze kilka minut, wyłączam i dodaję śmietanę, najlepiej słodką kremówkę - ok. 200 ml. I w zasadzie gotowe ! W wersji "na bogato" można ziemniaki w takim wywarze jaki gotujemy na Żurek ze schabu czy żeberek, wtedy obieram mięso z kości i wrzucam do zupy, można też dodać dodać obsmażoną kiełbaskę.