Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna zupa Ziemi Radomszczankiej. Tu doczekała się nawet swojego festiwalu. Prosta, szybka, tania, a jednocześnie niezwykle smaczna.
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 111
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 43
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35665
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 111
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 43
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35665
Składniki
Grzyby zalewamy wodą (wody tyle, ile chcemy mieć zupy, taki średni garnek). Moczymy kilka godzin. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do grzybów. Wodę solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków. W tym czasie kroimy boczek (lub słoninę) w kostkę i podsmażamy go na patelni na łyżce smalcu. Do ugotowanych ziemniaków wlewamy zakwas. Gotujemy chwilkę, aż zupa lekko zgęstnieje. Dodajemy podsmażony boczek, doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną. W garnuszku dwie łyżki śmietany zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy energicznie. Tak zahartowaną śmietanę możemy wlać już do garnka. Posypujemy posiekanym koperkiem.