Do góry

Zupy Przepis na:

zdrowa zupa pomidorowa w kostkę krojona

zdrowa zupa pomidorowa w kostkę krojona

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2175

Dodano:

Odsłon: 524

wersja vege - prosta zupa z czymś do pogryzienia, bo "bez pomidorowej to nie ma obiadu" - jak mówią dzieciaki

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Garnek do połowy napełniam wodą i wstawiam na gaz.

  2. Warzywa myję, obieram, kroję w kostkę.
    Lubimy nierównomierną, bo fantazyjnie wygląda, więc kroję szybko i niedbale.

  3. Gdy woda się zagotuje, wrzucam warzywa. Gotuję ok. 20 minut.
    W ten sposób warzywa zachowują swój smak i co tam mają wartościowego w owych pokrojonych kostkach.

    Pod koniec gotowania wlewam przecier, z DomowejPiwniczki, własnej roboty, ale może być dowolny byle w składzie miał tylko pomidory (ewentualnie pomidory i sól, nic poza tym).

    Do zupy podaję oliwę z oliwek. Dodana do już ugotowanego dania, ułatwia wchłanianie witamin z warzyw i zachowuje swoją strukturę (obróbka termiczna jakoś zmianie wiązania chemiczne oliwy ze zdrowych na niezdrowe). Sól i pieprz podaję dla pozostałych domowników lub gości, jako, że sama soli nie używam...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń