Do góry

Zupy Przepis na:

Ziemniaczana zupa krem

Ziemniaczana zupa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10710

Dodano:

Odsłon: 1564

Klasyczna, prosta, z kilku składników, ekspresowa do przygotowania zupa ziemniaczana

Składniki

  • ziemniaki duże 3 szt.
  • korzeń pietruszki 1/2 małej
  • seler 1/4 małego
  • cebula mała 1
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion 600 ml
  • śmietanka słodka 100 ml
  • sól, pieprz
  • liście laurowe 2
  • ziele angielskie 2
  • dodatkowo opcjonalnie: boczek wędzony, grzanki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczana zupa krem

Przygotowanie

  1. Warzywa należy obierać i pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, zalać bulionem, gotować około 20–25 minut, aż warzywa zmiękną.
    Następnie zupę należy zblendować (wcześniej wyjąc liście laurowe i ziele angielskie), dodaj śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmaż na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący.
    Zupę podałam z boczkiem i grzankami.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń