Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z brokuła z serem cheddar to idealne danie na zimowe. Zupa wychodzi wyjątkowo aksamitna, kremowa i sycąca. Brokuły dodają oryginalnego smaku, a dodatek sera dodaje zupie głębi i wyrazistości. Idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, a dodatkowo dostarcza niezbędnych dla organizmu witamin. Doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami z dodatkiem masełka i czosnku.
Garnek, nóż, deska do krojenia, blender, tarka, praska
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Składniki
Przygotuj warzywa do zupy. Brokuły podziel na różyczki. Cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni podsmaż łyżkę masła z cebulką. Gdy cebulka się zarumieni, dodaj czosnek i podsmaż dodatkową minutę.
W garnku podsmaż mąkę pszenną z łyżką masła i wymieszaj. Gdy zasmażka będzie gotowa, dodaj do garnka śmietanki i energicznie wymieszaj. Następnie zalej bulionem. Gotuj 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do garnka brokuły, ziemniaki, marchewkę oraz wcześniej przygotowaną cebulkę z czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odstaw zupę z ognia, odczekaj, jak przestygnie i zblenduj. Zupa powinna mieć kremową konsystencję.
Tak przygotowaną zupę podgrzej jeszcze przez około 5-7 minut dodając sera cheddar. Sprawdź, czy jest odpowiednio przyprawiona.
Pokrój chleb na kawałki. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż chleb do lekkiego zrumienienia się. Grzanki potrzyj przetartym przez praskę czosnkiem oraz lekko dosól.
Serwuj zupę z grzankami.