Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 5864

Jedna z moich ulubionych zup- buraczkowa z warzywami, śmietaną i koperkiem. Prosto, smacznie,sezonowo.

Składniki

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 4 spore buraki (najlepiej z liśćmi)
  • 4 ziemniaków
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • só, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pora pokroić w palsterki.
    Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę.
    JAk macie liście to trzeba łodyżki pokroić w kawałki i odłożyć a liście posiekać
    Ziemniaki obrać i pokroić w trochę większą od buraków kostkę.

  2. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, marchewkę i seler, smażyć ok 7 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać ziele i liść laurowy i buraki. Zalać wodą - ok 2-3 litry żeby wystawała ponad warzywa. Dodać kostkę rosołową.
    Gotować 40 minut.
    Do zupy dodać łodyżki buraków i ziemniaki, gotować kolejne 10 minut, dodać liście i gotować jeszcze 10 minut. W razie czego dodać wody jak będzie za gęsta.

  3. Z zupy odlać kilka łyżek płynu, Dodać śmietanę i wymiesać, przelać do zupy.
    Dodać posiekany ząbek czosnku i posiekany koperek.
    Doprawić dobrze solą i pieprzem, i dodać sok z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń