Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa

Przepis dnia 2021-04-04
Zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 4194

Delikatna, a zarazem z charakterem, który nadaje chrzan :)
Reklama
Reklama
Zupa chrzanowa

Przygotowanie

  1. Kości dokładnie umyć, warzywa obrać i opłukać. Zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
    Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę.

  2. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć kości i warzywa z przyprawami.

  3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

  4. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek.

  5. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny.

  6. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo, ziemniakami ugotowanymi osobno i ewentualnie można dodać parzonej białej kiełbasy lub kawałek wiejskiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń