Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna nazwa tej potrawy to sułkowicka krzonówka. Jest to potrawa wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To tradycyjna potrawa wielkanocna przyrządzaną na południu Polski. Jest to gęsta, pyszna i sycąca zupa z mięsem, wędlinami oraz jajkami. W moim rodzinnym domu na tę zupę mówimy zwyczajnie „święconka”, bo do jej przyrządzenia babcia wykorzystywała resztki święconki pozostałej ze śniadania wielkanocnego, zarówno wędliny, jak i jajka.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 422
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1814
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3434
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27004
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 422
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1814
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3434
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27004
Składniki
Mięso z łopatki, żeberka oraz pokrojony w kostkę boczek gotujemy pół godziny w niewielkiej ilości wody (woda powinna przykrywać wszystkie składniki). Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę zalewamy serwatką, zagotowujemy i odstawiamy. Seler, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por siekamy. Starte warzywa wraz z kawałkiem obranego chrzanu (w całości) dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy starty chrzan do smaku. Gorącą zupę przelewamy do głębokich talerzy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi ugotowanymi na twardo jajkami oraz kromką wiejskiego chleba.