Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna nazwa tej potrawy to sułkowicka krzonówka. Jest to potrawa wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To tradycyjna potrawa wielkanocna przyrządzaną na południu Polski. Jest to gęsta, pyszna i sycąca zupa z mięsem, wędlinami oraz jajkami. W moim rodzinnym domu na tę zupę mówimy zwyczajnie „święconka”, bo do jej przyrządzenia babcia wykorzystywała resztki święconki pozostałej ze śniadania wielkanocnego, zarówno wędliny, jak i jajka.
Składniki
Mięso z łopatki, żeberka oraz pokrojony w kostkę boczek gotujemy pół godziny w niewielkiej ilości wody (woda powinna przykrywać wszystkie składniki). Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę zalewamy serwatką, zagotowujemy i odstawiamy. Seler, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por siekamy. Starte warzywa wraz z kawałkiem obranego chrzanu (w całości) dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy starty chrzan do smaku. Gorącą zupę przelewamy do głębokich talerzy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi ugotowanymi na twardo jajkami oraz kromką wiejskiego chleba.