Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1807

Dodano:

Odsłon: 1297

Postanowiłam przyrządzić jedną z ulubionych naszych zup. Ostatnio kremy często goszczą na naszym stole. Mimo, że obranie i wydrążenie dyni jest nieco pracochłonne i wymaga trochę zręczności to pozostała część dodatków przygotowuje się błyskawicznie.

Składniki

  • 1/2 dyni (ok 2kg)
  • 2 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • garść pestek dyni
  • pęczek lubczyku
  • ok 1l wody
  • garść posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 1 łyżeczka cukry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 200g gęstej śmietanki 12%
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać ok 1l wody, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, pestki, cebulę, czosnek, ziemniaki oraz obraną i wydrążoną dynię. Gotować ok 30 minut do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw. Na sam koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz koperek, a także wszystkie przyprawy (pieprz, sól, cukier, paprykę, curry i kurkumę).

    Całość zblendować na gładki krem. Dodać łyżkę masła oraz śmietankę. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku.

    Zupę podawać posypaną pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń