Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i rozgrzewająca gruzińska zupa gulaszowa (charczo) zdobywa coraz szersze grono wielbicieli. I w ogóle nas to nie dziwi! Charczo to doskonały sposób na jesienne chłody — wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4758
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44856
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4758
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44856
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Składniki
Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w półtalarki. Rozgrzej w garnku o grubym dnie olej i wrzuć do niego mięso oraz cebulę. Posyp słodką papryką i podsmaż. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu. Po chwili dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, zalej wszystko 2 litrami wody, przykryj pokrywką i zagotuj.
Gdy charczo zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, dodaj przyprawy (liście laurowe oraz mieloną kolendrę i kozieradkę), zmielone orzechy i passatę pomidorową.
Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej miękkości mięsa (w przypadku wołowiny będzie to zapewne 1,5 godziny, a w przypadku wieprzowiny około 50 minut).
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę żółtą i czerwoną oraz papryczkę chili. Do zupy wsyp ryż i gotuj na małej mocy palnika jeszcze przez około 15 minut (do miękkości ryżu). Zupę gruzińską dopraw solą i octem winnym, a po przelaniu do miseczki posyp natką pietruszki.