Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i rozgrzewająca gruzińska zupa gulaszowa (charczo) zdobywa coraz szersze grono wielbicieli. I w ogóle nas to nie dziwi! Charczo to doskonały sposób na jesienne chłody — wypróbuj koniecznie nasz przepis!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1061
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 328
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1181
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 230
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1061
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 328
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1181
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 230
Składniki
Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w półtalarki. Rozgrzej w garnku o grubym dnie olej i wrzuć do niego mięso oraz cebulę. Posyp słodką papryką i podsmaż. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu. Po chwili dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, zalej wszystko 2 litrami wody, przykryj pokrywką i zagotuj.
Gdy charczo zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, dodaj przyprawy (liście laurowe oraz mieloną kolendrę i kozieradkę), zmielone orzechy i passatę pomidorową.
Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej miękkości mięsa (w przypadku wołowiny będzie to zapewne 1,5 godziny, a w przypadku wieprzowiny około 50 minut).
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę żółtą i czerwoną oraz papryczkę chili. Do zupy wsyp ryż i gotuj na małej mocy palnika jeszcze przez około 15 minut (do miękkości ryżu). Zupę gruzińską dopraw solą i octem winnym, a po przelaniu do miseczki posyp natką pietruszki.