Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i rozgrzewająca gruzińska zupa gulaszowa (charczo) zdobywa coraz szersze grono wielbicieli. I w ogóle nas to nie dziwi! Charczo to doskonały sposób na jesienne chłody — wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Składniki
Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w półtalarki. Rozgrzej w garnku o grubym dnie olej i wrzuć do niego mięso oraz cebulę. Posyp słodką papryką i podsmaż. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu. Po chwili dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, zalej wszystko 2 litrami wody, przykryj pokrywką i zagotuj.
Gdy charczo zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, dodaj przyprawy (liście laurowe oraz mieloną kolendrę i kozieradkę), zmielone orzechy i passatę pomidorową.
Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej miękkości mięsa (w przypadku wołowiny będzie to zapewne 1,5 godziny, a w przypadku wieprzowiny około 50 minut).
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę żółtą i czerwoną oraz papryczkę chili. Do zupy wsyp ryż i gotuj na małej mocy palnika jeszcze przez około 15 minut (do miękkości ryżu). Zupę gruzińską dopraw solą i octem winnym, a po przelaniu do miseczki posyp natką pietruszki.