Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa to proste danie, które podaję jako jedno z głównych wigilijnych dań. Jej przyrządzenie jest łatwe i szybkie, nie licząc czasu gotowania grzybów. Warto czekać. Smak nieoowtarzalny a w całym domu pachnie świętami.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 594
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2310
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 594
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2310
Składniki
Grzyby parzymy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem po czym je odcedzamy. Następny krok to gotowanie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości w 1 l wody. Grzyby szybciej się ugotują jeśli na samym początku je rozdrobnimy, pokruszymy. W oddzielnym naczyniu gotujemy w 1 i 1/4 całą porcję włoszczyzny. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie oba wywary łączymy.
Zagęszczanie Z masła i mąki robimy zasmażkę i ciągle mieszając dodajemy do zupy. Nie zrobią nam się kluseczki jeśli zupa przestygnie.
Przyprawy Tradycyjnie sól i pieprz, można dodać szczyptę estragonu jeśli lubimy. Na koniec śmietana. Nie za dużo aby nie zakłócić smaku grzybów. I gotowe.
Zupę podajemy z uszkami. Moga to być uszka z grzybami (przepis podałam na stronie) lub uszka z grzybami i kapustą.. Moga to być również lane kluseczki lub makaron taki jaki lubimy.