Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna leśnego smaku. To idealna propozycja nie tylko na co dzień, jak i na Wigilię, będąc niezwykłą alternatywą dla klasycznej, świątecznej zupy. Dodatek białego wina podkręca smak oraz sprawia, że całość nie jest tłusta mimo procesu smażenia grzybów.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25037
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 142
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25037
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 142
Składniki
Jeśli używasz suszonych grzybów, dzień wcześniej namocz je w wodzie. Następnie odciśnij.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła i łyżeczkę oliwy. Około ¼ grzybów bardzo drobno posiekaj razem z tymiankiem. Podsmaż je do momentu aż ładnie zbrązowieją. Dopraw je solą i przełóż z garnka na osobny talerz.
Do garnka włóż pozostały olej i oliwę. Resztę grzybów pokrój w plasterki, a cebulę, czosnek i seler – w kostkę. Podsmaż je do zeszklenia i całkowitego odparowania płynu z grzybów, zwłaszcza jeśli używasz świeżych.
Posyp zawartość garnka mąką i smaż całość przez kolejne 3-5 minut. Dodaj wino i dokładnie zeskrob resztki z dna. Gotuj przez 2 minuty, do całkowitego odparowania płynu, a następnie dolej bulion.
Garnek przykryj i gotuj całość przez ok. 20 minut. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj zupę na gładki krem.
Zdejmij danie z ognia, a po 5 minutach dodaj śmietankę i wymieszaj. Rozlej do miseczek i udekoruj odłożonymi wcześniej grzybami z tymiankiem.
Zupę grzybową z tymiankiem podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.