Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna leśnego smaku. To idealna propozycja nie tylko na co dzień, jak i na Wigilię, będąc niezwykłą alternatywą dla klasycznej, świątecznej zupy. Dodatek białego wina podkręca smak oraz sprawia, że całość nie jest tłusta mimo procesu smażenia grzybów.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22335
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13773
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4319
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43270
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 530
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 453
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22335
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13773
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4319
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43270
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 530
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 453
Składniki
Jeśli używasz suszonych grzybów, dzień wcześniej namocz je w wodzie. Następnie odciśnij.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła i łyżeczkę oliwy. Około ¼ grzybów bardzo drobno posiekaj razem z tymiankiem. Podsmaż je do momentu aż ładnie zbrązowieją. Dopraw je solą i przełóż z garnka na osobny talerz.
Do garnka włóż pozostały olej i oliwę. Resztę grzybów pokrój w plasterki, a cebulę, czosnek i seler – w kostkę. Podsmaż je do zeszklenia i całkowitego odparowania płynu z grzybów, zwłaszcza jeśli używasz świeżych.
Posyp zawartość garnka mąką i smaż całość przez kolejne 3-5 minut. Dodaj wino i dokładnie zeskrob resztki z dna. Gotuj przez 2 minuty, do całkowitego odparowania płynu, a następnie dolej bulion.
Garnek przykryj i gotuj całość przez ok. 20 minut. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj zupę na gładki krem.
Zdejmij danie z ognia, a po 5 minutach dodaj śmietankę i wymieszaj. Rozlej do miseczek i udekoruj odłożonymi wcześniej grzybami z tymiankiem.
Zupę grzybową z tymiankiem podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.