Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna leśnego smaku. To idealna propozycja nie tylko na co dzień, jak i na Wigilię, będąc niezwykłą alternatywą dla klasycznej, świątecznej zupy. Dodatek białego wina podkręca smak oraz sprawia, że całość nie jest tłusta mimo procesu smażenia grzybów.
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 2962
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 353
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 247
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 376
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 2962
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 353
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 247
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 376
Składniki
Jeśli używasz suszonych grzybów, dzień wcześniej namocz je w wodzie. Następnie odciśnij.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła i łyżeczkę oliwy. Około ¼ grzybów bardzo drobno posiekaj razem z tymiankiem. Podsmaż je do momentu aż ładnie zbrązowieją. Dopraw je solą i przełóż z garnka na osobny talerz.
Do garnka włóż pozostały olej i oliwę. Resztę grzybów pokrój w plasterki, a cebulę, czosnek i seler – w kostkę. Podsmaż je do zeszklenia i całkowitego odparowania płynu z grzybów, zwłaszcza jeśli używasz świeżych.
Posyp zawartość garnka mąką i smaż całość przez kolejne 3-5 minut. Dodaj wino i dokładnie zeskrob resztki z dna. Gotuj przez 2 minuty, do całkowitego odparowania płynu, a następnie dolej bulion.
Garnek przykryj i gotuj całość przez ok. 20 minut. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj zupę na gładki krem.
Zdejmij danie z ognia, a po 5 minutach dodaj śmietankę i wymieszaj. Rozlej do miseczek i udekoruj odłożonymi wcześniej grzybami z tymiankiem.
Zupę grzybową z tymiankiem podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.