Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa

Przepis dnia 2020-04-25
Zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3247

Dodano:

Odsłon: 6752

Gęsta i pełna smacznych kąsków zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu, lub oleju
  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki pęczaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ szklanki wina czerwonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ziemniaków
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa gulaszowa

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać.
    Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
    Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki i pieprz).
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do garnka na zupę.

  2. Na patelnię dodać 2 łyżkę tłuszczu i włożyć mięso. Smażyć aż z mięsa odparuje cały płyn. Na patelnię wlać wino, chwilę mieszać, żeby alkohol odparował i przełożyć do garnka. Patelnię zalać pół szklanki wody, zeskrobać wszystkie soki i przelać do garnka. Dodać 2 litry wody, liśc laurowy i ziele angielskie,przepłukany pęczak i marchewkę.
    Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso zmięknie - ok 2 godziny.W razie potrzeby dolewać wodę. Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy.
    Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki dorzucić ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Zupę dobrze posolić.
    Podawać z natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń