Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3580
Dodano: 19.04.2020
Odsłon: 12694
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cebulę i czosnek posiekać.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki i pieprz).
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do garnka na zupę.
Na patelnię dodać 2 łyżkę tłuszczu i włożyć mięso. Smażyć aż z mięsa odparuje cały płyn. Na patelnię wlać wino, chwilę mieszać, żeby alkohol odparował i przełożyć do garnka. Patelnię zalać pół szklanki wody, zeskrobać wszystkie soki i przelać do garnka. Dodać 2 litry wody, liśc laurowy i ziele angielskie,przepłukany pęczak i marchewkę.
Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso zmięknie - ok 2 godziny.W razie potrzeby dolewać wodę. Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy.
Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki dorzucić ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Zupę dobrze posolić.
Podawać z natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)