Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa, rozgrzewająca.

Zupa gulaszowa, rozgrzewająca.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1454 Ocena: 18993

Dodano:

Odsłon: 4057

Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa gulaszowa, na ostro.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 0,7 kg
  • cebula 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • papryka czerwona, słodka 1 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • por zielony 3 płaty
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Lubczyk
  • Majeranek
  • smalec do smażenia
  • woda 2 litry
  • przecier z ostrej papryczki czereśniowej 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny
  • ziemniaki 2 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 4 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia.

  2. W między czasie kroimy cebule w pół plastry i paprykę w kostkę, solimy, pieprzymy i mieszamy.

  3. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i paprykę.

  4. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

  5. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, lubczykiem, majerankiem i gałką muszkatołową.

  6. Gdy duszone na patelni mięso, cebula i papryka są miękkie, przekładamy całość łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, sosem sojowym ciemnym i dodajemy przecier z ostrej papryczki czereśniowej, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut i zakańczamy gotowanie.

  7. Zupę podajemy z chlebem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń