Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z czarnych leśnych jagód z domowymi kluskami.
stolnica, wałek
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 505
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 140
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 300
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 344
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 505
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 140
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 300
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 344
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę. Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten). Następnie krótko zagniatam ciasto i wałkuję placek, który podsuszam na kuchennej ściereczce. Podsuszony placek kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki. Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut. Odcedzam na durszlaku.
Przebrane i umyte jagody umieszczam w garnku, wlewam wodę i wsypuję przyprawy. Doprowadzam do zagotowania, krótko gotuję (około 1 minutę). Zupę doprawiam do smaku miodem. Do talerzy z porcjami makaronu wlewam zupę i dekoruję jadalnymi kwiatami.