Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z czarnych leśnych jagód z domowymi kluskami.
stolnica, wałek
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8613
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3048
Polecam.
Odsłon: 1834
Polecam.
Odsłon: 531
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8613
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3048
Polecam.
Odsłon: 1834
Polecam.
Odsłon: 531
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę. Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten). Następnie krótko zagniatam ciasto i wałkuję placek, który podsuszam na kuchennej ściereczce. Podsuszony placek kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki. Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut. Odcedzam na durszlaku.
Przebrane i umyte jagody umieszczam w garnku, wlewam wodę i wsypuję przyprawy. Doprowadzam do zagotowania, krótko gotuję (około 1 minutę). Zupę doprawiam do smaku miodem. Do talerzy z porcjami makaronu wlewam zupę i dekoruję jadalnymi kwiatami.