Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochamy zupy – są szybkie, proste w przygotowaniu i sycące. Taka też jest ta właśnie zupa jarzynowa z klopsikami. To połączenie warzyw z mięsem z innej postaci niż mielony z ziemniakami. Dużą zaletą tego dania jest też możliwość przechowywania nawet do 4 dni w lodówce.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1618
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232035
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5099
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1618
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232035
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5099
Składniki
Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj rękoma na jednolitą konsystencję. Uformuj klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Smaż klopsiki przez 5-6 minut, obracając je ze wszystkich stron do ładnego zrumienienia. Gotowe mięso odłóż na bok.
Przygotuj zupę. Cebulę obierz pokrój w kostkę. Ziemniaki także obierz i pokrój w większe kawałki oraz półplasterki. Pietruszkę i seler obierz. Do garnka z tłuszczem od smażenia klopsików włóż cebulę i podsmaż ją przez ok. 4 minuty do zeszklenia.
Wlej bulion i dodaj pozostałe warzywa. Całość zagotuj na wolnym ogniu, a następnie dodaj odłożone wcześniej klopsiki. Zupę jarzynową z klopsikami gotuj przez ok. 15 minut, do miękkości wszystkich warzyw, pod przykryciem. Dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj na ciepło, po uprzednim wyjęciu pietruszki i selera. Udekoruj siekaną natką pietruszki.