Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kapuśniakowa na kurzych łapkach

Zupa kapuśniakowa na kurzych łapkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 924 Ocena: 6447

Dodano:

Odsłon: 347

Lubicie może ogryzać kurze łapki ? Mój mąż uwielbia dlatego dziś ugotowałam kapuśniak z młodej kapusty właśnie na kurzych łapkach, dla większości ludzi są one obrzydzeniem ale nie wiedzą co tracą ponieważ w łapkach jest dużo białka, węglowodanów, wapnia i wiele innych wartości odżywczych

Składniki

  • 300 g młodej kapusty białej,
  • 400 g łapek z kurczaka,
  • 1 marchew 100 g,
  • 6-8 ziemniaków,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 kostki magii 4 g każda,
  • 1 łyżka suszonego kopru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kapuśniakowa na kurzych łapkach

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać świeże lub mrożone kurze łapki oraz wkroić dowolnie marchew, zagotować następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę suszona włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

  2. Gdy już ziemniaki są miękkie dodać poszatkowaną kapustę młodą i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. Gdy kapusta jest już dość miękka doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną dodać kostki magii i wsypać suszony lub drobno pokrojony świeży koper, lekko zagotować i zdjąć z ognia

  3. Zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, wyszła tak smaczna że zniknęła w mgnieniu oka. Z młodej kapusty gotuje się bardzo szybko a jeszcze na dodanych łapkach kurzych to już w ogóle gotowa w niecałą godzinę, polecam serdecznie dla wszystkich lubiących łapki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń