Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11579

Dodano:

Odsłon: 12810

inna, pyszna odmiana klopsów mielonych :-)

Składniki

  • mięso mielone, 30 dag
  • cebula, 1 szt. (mała)
  • sól, szczypta
  • pieprz, (ile kto lubi)
  • majeranek, (duża szczypta)
  • jajko + żółtko, 1+1
  • trochę wody
  • trochę bułki tartej
  • liście laurowe, kilka listków
  • ziele angielskie, kilka kuleczek
  • ziemniaki, ok. 10 szt.
  • śmietanka słodka, 1/4 szkl.
  • koperek
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa klopsowa

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wymieszac dokładnie z jajkiem, wodą, bułką tartą, pokrojoną w drobną kostką cebuli, pieprzem, solą, majerankiem. Formowac małe klopsiki

  2. W garnku zagotować wodę z solą, pieprzem (opcjonalnie warzywkiem lub vegetą), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru wkładac delikatnie klopsiki. Gotowac na małym ogniu ok. 20 min. Trochę mąki (ok. 3 łyżeczek) rozmieszac blenderem z wodą (ok. 6 łyżek), dodać powoli do wrzącej zupy, wymieszać, zagotować. Żółtko roztrzepać ze śmietanką, powoli dolać do zupy. Zagotować (ale nie gotować). Wyłączyć.

  3. W międzyczasie ugotowac ziemniaki pokrojone w ćwiartki

  4. Na talerz wyłożyć ziemniaki, zalać zupą z klopsikami, posypać koperkiem

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lutego 2011 Swietna zupa!Super pomysl i nie udziwnialabym jak podaje Krzychu-ta z koperkiem wyglada super...lubie tez takie delikatne zupy,a tresciwe jednoczesnie!
Gratuluje wykonania-zupka prezentuje sie zachecajaco dla kazdego!
Pozdrawiam!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krzychu 31 lipca 2010 Proponuję do pulpy mięsnej dodać duży ząbek czosnku roztarty z solą,a kuleczki mięsne obtoczyć w mące żeby się nie rozpadły w czasie gotowania i gotować nie 20 minut a wystarczy 10 minut a kuleczki zrobić wielkości orzecha włoskiego.Warto spróbować na samym końcu wlać trochę kwasu z kapusty kiszonej.Bajera.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń