Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna rozgrzewająca zupa na mroźne dni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Dynię i marchew obrać. Pokroić w dowolne kawałki. Ząbek czosnku obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę lub olej na patelni, wrzucać partiami dynię i marchew. Smażyć około 10 minut. Na koniec dodać czosnek i przesmażyć 1 minutę.
Przełożyć do dużego garnka (ok. 5 l) zalać bulionem i gotować do miękkości ok. 15 - 20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i startym świeżym imbirem lub suszonym. Ilość imbiru dodawać wg uznania. Lepiej na początku dodać mniej , spróbować zupę i ewentualnie doprawić.
Zmiksować zupę blenderem ręcznym. Można dodać do smaku łyżeczkę masła (opcjonalnie). Już na talerzach posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego i na zdrowie!