Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna grochówka w eleganckim wydaniu. Tak przyrządzoną zupę krem podałam z mini frytkami z pasternaku, marchewki i ziemniaków, świeżym majerankiem oraz z posypką wędzonego baleronu. Taką zupę można śmiało podać nawet podczas największych uroczystości, gdyż wspaniale się prezentuje i wybornie smakuje.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9599
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1109
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4443
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 224
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20907
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9599
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1109
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4443
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 224
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20907
Składniki
Namoczony na noc groch gotuję do miękkości. W drugim garnku na smaku spod mięsa rozcieńczonym 2 litrami wody gotuję warzywa pokrojone w kostkę. Dla lepszego smaku dodaję kawałek wędzonego baleronu. Do ugotowanych warzyw wlewam groch. Gotuję kilka minut. Doprawiam do smaku kminkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Z zupy wyjmuję baleron. Zupę miksuję do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Przygotowanie dodatków: Warzywa kroję w zapałkę, nacieram olejem i oprószam solą. Rozkładam na macie do pieczenia. Obok układam plastry baleronu. Piekę w 200°C przez 10-15 minut, aż warzywa i mięso się zrumienią. Plastry baleronu po upieczeniu kroję w drobną kosteczkę.
Podanie: Na talerze wylewam porcję zupy. Układam frytki warzywne, posypuję baleronem. Przybieram zieleniną, czerwonym pieprzem i połówkami ugotowanego grochu.
Tak przygotowana grochówka smakuje tradycyjnie a prezentuje się elegancko.