Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2157 Ocena: 47996

Dodano:

Odsłon: 4102

Pyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa. Kuchnia śląska.

Składniki

  • 4 duże kalarepy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem 10 min, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń