Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kopru włoskiego

Zupa krem z kopru włoskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 51309

Dodano:

Odsłon: 3427

Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa.

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 szt kopru włoskiego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • pieprz-młynek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z kopru włoskiego

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez 10 min.
    Do smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do momentu odparowania alkoholu.
    Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
    Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 stycznia 2017 Wspaniały pomysł. Takiej zupy jeszcze nie jadłam - koniecznie muszę spróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 12 stycznia 2017 Pomysłów na gotowanie mam milion, ale o koprze pod kątem zupy... no nie wpadłabym. Kradnę. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 12 stycznia 2017 Nie dość, że rozgrzewająca, to jeszcze pyszna... Kolejne świetnie danie na zimę :-)
Dodaję do przepis do swojego skarbca.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 12 stycznia 2017 Jaka smaczna zupa ;-) i seler naciowy w duecie z koprem...uwielbiam ;-))) mniammm <3 Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń