Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa w przyrządzeniu i niedroga zupa. Jest mocno sycąca, dlatego z powodzeniem możemy na obiad zaplanować jedno danie. Podaję ją z grzankami, posiekaną rukolą i oryginalnymi chipsami z parmezanu.
Zupa
Paprykę - białą lub żółtą (do tego przepisu użyłam białej, ponieważ teraz jest na nią sezon) dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Papryczkę chili (pamiętamy by usunąć wszystkie pestki) i czosnek drobno siekamy - dorzucamy do papryki. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i vegetę i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy ser topiony, masło i gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i całość się zagotuje. Dodajemy 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z grzankami, posiekaną rukolą i chipsami z parmezanu.
Chipsy z parmezanu
Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej kawałek papieru do pieczenia. Rozkładamy na nim starty na grubych oczkach ser parmezan - formując kółka - jedna łyżka sera - jedno kółko. Nie robię równych kółek, ponieważ ser po upieczeniu ma fajny, nieregularny kształt. Nakrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy lekko nasze placuszki z parmezanu by były plaskie. Smażymy chwilę, aż spód się zarumieni (2-3 min.) i przekładamy całość na drugą stronę. Po zarumienieniu drugiej strony zdejmujemy z patelni chipsy (razem z papierem), czekamy chwilę aż lekko przestygnie. Odrywamy delikatnie papier z naszych chipsów i gotowe :)
Ta zupa jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku chociaż sprawia mi sporo prob...
Odsłon: 435
Pyszny bigos w stylu marokańskim z dodatkiem baraniny i pikantnych przypraw....
Odsłon: 1289
Przepis dnia
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne....
Odsłon: 14048
Chrupiąca ogórkowa salsa z wędzoną rybą świetnie sprawdzi się jako przekąska...
Odsłon: 142
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3664
Przepis dnia
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne....
Odsłon: 14048
Chrupiąca ogórkowa salsa z wędzoną rybą świetnie sprawdzi się jako przekąska...
Odsłon: 142
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3664
Składniki
Zupa Paprykę - białą lub żółtą (do tego przepisu użyłam białej, ponieważ teraz jest na nią sezon) dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Papryczkę chili (pamiętamy by usunąć wszystkie pestki) i czosnek drobno siekamy - dorzucamy do papryki. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i vegetę i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy ser topiony, masło i gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i całość się zagotuje. Dodajemy 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z grzankami, posiekaną rukolą i chipsami z parmezanu.
Chipsy z parmezanu Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej kawałek papieru do pieczenia. Rozkładamy na nim starty na grubych oczkach ser parmezan - formując kółka - jedna łyżka sera - jedno kółko. Nie robię równych kółek, ponieważ ser po upieczeniu ma fajny, nieregularny kształt. Nakrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy lekko nasze placuszki z parmezanu by były plaskie. Smażymy chwilę, aż spód się zarumieni (2-3 min.) i przekładamy całość na drugą stronę. Po zarumienieniu drugiej strony zdejmujemy z patelni chipsy (razem z papierem), czekamy chwilę aż lekko przestygnie. Odrywamy delikatnie papier z naszych chipsów i gotowe :)
Przepisy Zupy
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupy
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Zupy
Zupa ziemniaczana z brokułami
Zupy
Rosół z chrzanem i imbirem
Pyszne Shio Ramen
Pyszne Shio Ramen prosto z serca polskiej kuchni. Danie zajmuje trochę czasu...
Odsłon: 54
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker. W zeszły...
Odsłon: 112