Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wg mnie zupa - krem ze świeżych pomidorów jest zdecydowanie za kwaśna. Robiłam ją kilka razy ale dodawałam sporo cukru. Dzisiaj postanowiłam zamienić cukier na miód i zupa nareszcie wszystkim smakowała.
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 230
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 717
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1431
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 230
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 717
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1431
Składniki
Do garnka z grubym dnem wlać 1 szklankę wody i oliwę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone w cząstki żółte pomidory i kilka gałązek bazylii. Dusić aż pomidory się rozpadną. Usunąć bazylię a pomidory zmiksować a następnie przetrzeć przez sito. Przelać do innego garnka. Dolać tyle bulionu lub rosołu by zupa miała konsystencję kwaśnej śmietany. Pod koniec gotowania dodać 3 małe serki topione o smaku śmietankowym tzw. "trójkąciki". Zamiast serka można dodać śmietanę ale serek nada zupie kremowej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem, roztartym ząbkiem czosnku oraz płynnym miodem, by przełamać kwasowość zupy. Przed podaniem- posypać startym, żółtym serem. Udekorować listkami bazylii.