Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1016

Typowa włoska zupa minestrone; zachwycająca, sycąca z mnóstwem ciekawych tekstur. Uwielbiana przez większość dzieci, chociaż moja Julcia spojrzała na nią i jak zobaczyła marchewkę z zieleniną to od razu zapowiedziała że nie będzie tego jeść.

Składniki

  • 1 puszka białego grochu ( może być też ugotowany)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 strąki selera naciowego
  • 4 średnie ziemniaki (u mnie czerwone)
  • 1 szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 1 szklanka fasoli szparagowej (u mnie mrożona)
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 40 dag pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 3 kostki mięsne lub 3 litry bulionu
  • 1 szklanka drobnego makaronu najlepiej takiego jak na zdjęciach
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 4 łyżki posiekanego koperku ( może być mrożony)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Strąki selera kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki dokładani płuczemy i ze skórką kroimy w gruba kostkę. Kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

  2. Wszystkie warzywa wrzucamy do wysokiego garnka i dodajemy do nich jeszcze fasolę szparagową oraz zielony groszek. Wszystko zalewamy woda i gotujemy przez około 20 minut.

  3. Do gotujących się warzyw dodajemy kostki mięsne, czosnek, groch oraz pokrojone w kostkę pomidory ( u mnie mieszanka zwykłych z koktajlowymi). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut.

  4. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut.

  5. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i koperek.

  6. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Zupę doprawiamy solą i pieprzem Smacznego !!!

  7. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń