Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Garnek, łyżka, nóż, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, tarka
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 44
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10327
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 986
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 44
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10327
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 986
Składniki
W garnku, na oleju i maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mielone mięso i dusić, mieszać, aż mięso straci surowość. Dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i selera. Jeszcze dusić i mieszać wszystko razem przez kilka minut. Dodać 1,5 - 2 litry przegotowanej wody. Gotować 15 min. Dodać wypłukany ryż i pomidory z puszki. Gotować na wolnym ogniu kolejne 15 mni. Mieszać od czasu do czasu, żeby ryż nie przykleił się do dna. Dodać pokrojoną w grubsze kawałki kapustę. Jeszcze 10 min gotować. Na koniec dodać sok z cytryny, cukier, pieprz czarny młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Dodać jeszcze pokrojony drobno koperek. Troszkę koperku zostawić, żeby oprószyć jeszcze zupę na talerzu.
Zupa gotowa, można zajadać.
Smacznego.
*
Młoda kapusta jest bardzo delikatna dlatego radzę nie szatkować kapusty, a pokroić w większe kawałki. Najpierw na plastry i następnie na kwadraty. Będzie ładnie widoczna w zupie.