Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna domowa zupa ogórkowa – pełna aromatycznych warzyw, kiszonych ogórków i delikatnej śmietany. To idealne danie na rodzinny obiad, które zachwyci każdego swoim smakiem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13212
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3708
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4694
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13212
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3708
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4694
Składniki
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w nieco większą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, a następnie przesmażamy ziemniaki, aż delikatnie się zarumienią.
Do przesmażonych ziemniaków dodajemy pozostałe pokrojone warzywa – marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę, aby wydobyć aromat. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy starte ogórki, aby wydobyć ich pełny smak. Następnie dodajemy je do garnka z gotującą się zupą i mieszamy. dodaajemy również wodę z ogórków i cukier.
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy a następnie wlewamy ją do garnka, mieszając. Dodajemy posiekany świeży koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa ogórkowa jest gotowa do podania.