Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa owocowa z makaronem i płatkami migdałów

Zupa owocowa z makaronem i płatkami migdałów

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2598

Dodano:

Odsłon: 295

Choć do lata jeszcze daleko, dzisiaj ta pora roku gości na naszych talerzach w postaci zupy owocowej z wiśni, słodkiej kremówki z dodatkiem farfalli i prażonych płatków migdałów. Idealna w każdej temperaturze podania, o głębokim wiśniowym kolorze, który pięknie kontrastuje z kremowymi kokardkami i złocistymi płatkami migdałów. Coś dla ciała i dla duszy,

Składniki

  • 700 g drelowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 l wody
  • cukier
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • sok z ćwiartki limonki
  • 5 łyżek płatków migdałów
  • 250 g makaronu farfalle
  • 1 łyżka soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucić wiśnie, dodać cukier waniliowy, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Posłodzić - około 9 - 11 łyżek (lub więcej, jeśli lubicie bardzo słodką) i dodać sok z limonki. Zdjąć z ognia i po kilku minutach wlać śmietankę, wymieszać dokładnie i zagotować.
    W czasie, gdy gotuje się zupa, w osolonej jedną łyżką soli wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić.
    Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, wystudzić.
    Zupę podawać na ciepło lub schłodzoną z makaronem posypaną płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń