Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pho bo to słynne, wietnamskie danie na bazie bulionu wołowego i dużej ilości kości. Jest bardzo treściwa – zawiera dużą ilość makaronu i polędwicy wołowej, dzięki czemu może stanowić samodzielne danie obiadowe. To niezwykle aromatyczna zupa, pełna orientalnych przypraw. Mocno wyczuwalny jest imbir i kardamon, a sos rybny dodaje bardzo charakterystyczną nutę.
Polecam.
Odsłon: 260
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5915
Polecam.
Odsłon: 260
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5915
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i przekrój na pół. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Połóż je na blaszce, na papierze do pieczenia. Opiecz je w temperaturze 170 st. Celsjusza przez ok. 15 minut.
Kości oczyść i osusz. Opiecz je w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Wszystkie zioła włóż na patelnię i krótko upraż, bez dodatku tłuszczu.
Zioła, kości i warzywa włóż do bardzo dużego garnka. Zalej je bulionem wołowym. Dodaj cukier i sos rybny. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 8 godzin. Następnie zupę pho bo ostudź, zdejmij nadmiar tłuszczu z wierzchu i gotuj przez kolejne 2 godziny.
Zupę odcedź na sitku. Dopraw solą do smaku. Polędwicę wołową bardzo cienko pokrój – na grubość carpaccio.
W misce ułóż makaron ryżowy i surowe plastry polędwicy. Zalej wrzącym bulionem. Udekoruj ćwiartką limonki, kilkoma kawałkami papryczki chili i liśćmi mięty i bazylii. Spożywać po 3-4 minutach, kiedy makaron napęcznieje.