Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa na żeberkach, wersja z ryżem i ziemniakami.

Zupa pomidorowa na żeberkach, wersja z ryżem i ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18929

Dodano:

Odsłon: 1181

Wersja zupy pomidorowej z ziemniakami i ryżem jest o dużo razy smaczniejsza niż wersja z makaronem. Pomidorowa z ryżem i ziemniakami jest zupą z mojego dzieciństwa,jest naprawdę godna polecenia.

Składniki

  • żeberka wieprzowe (mostek) 35 dag.
  • ryż 10 dag.
  • 2 ziemniaki
  • domowa kostka rosołowa (lub kupna)
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • pomidory krojone 1 puszka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • natka pietruszki do posypania
  • koper do posypania
  • śmietana do zabielenia
  • Woda 2 litry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy 30 minut, w między czasie zdejmujemy szumowiny.

  2. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę.

  3. Po 30 minutach gotowania wyjmujemy mięso i oddzielamy od kości, kroimy w kostkę.

  4. Wkładamy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków.

  5. W między czasie w miseczce moczymy i płuczemy ryż.

  6. Gdy ziemniaki będą miękkie wkładamy ryż i gotujemy 10 minut aż ryż zrobi się miękki. Dodajemy czosnek, pieprz, bazylię, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy.

  7. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, lekko hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

  8. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń