Do góry

Zupy Przepis na:

zupa rybna II

zupa rybna II

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1174

Dodano:

Odsłon: 975

Pyszna zupa z rybą, krewetkami i sporą ilością siekanych warzyw

Składniki

  • pomidory krojone bez skórki - 800 g
  • cebula - 1 szt
  • fenkuł - 1 szt
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • czosnek 3-4 ząbki
  • filet z dorsza (lub innej ryby) - 400 g
  • krewetki tygrysie surowe - 250 g
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • bulion rybny lub warzywny - 500 ml
  • płatki chili - 1 łyżeczka
  • szafran - szczypta
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
zupa rybna II

Przygotowanie

  1. Cebulę, seler, fenkuł i czosnek drobno posiekać. W sporym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i płatki chili, smażyć do miękkości. Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu.

  2. Następnie dodać pomidory i bulion, wsypać do smaku sól i pieprz, dodać szczyptę szafranu, gotować na małym ogniu około 30 minut.

  3. Filet z dorsza pokroić na kawałki i razem z krewetkami dodać do zupy, gotować kolejne 3-4 minuty. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń